Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten- kika på filmen här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Umeå
Friidrott

Vad är friidrott?

Nedan följer vår beskrivning av friidrott, du kan också läsa mer på Svenska friidrottsförbundets sidor


Friidrott är inte som annan idrott. Friidrott är annorlunda. Friidrott utesluter ingen. Den kräver inget grönt kort, ingen licens, ingen annans godkännande.


Den som ägnar sig åt friidrott har ett fritt val. Utifrån sina alldeles egna förutsättningar, och sin egen högst personliga ambition.


Här värderas inte alla efter samma egenskap eller samma talang.Här finns utrymme och acceptans för alla. Kön, utseende och bakgrund saknar betydelse.


Den kraftige kan kasta, den explosive kan hoppa, den snabbe kan springa, den uthållige kan springa längre.

Den som vill nå långt kan nå hur långt som helst. När friidrotten startar i de olympiska spelen säger folk att ”nu börjar OS på riktigt”.


Den som inte kommer så långt kommer kanske ännu längre. Hälften av dem som lämnar en fotbollsplan gör det som förlorare, alla som går i mål i ett 400-meterslopp kan göra det med ett personligt rekord.


Friidrott är alltså individuell idrott, och därför kan lyckan också vara högst individuell: en medalj i ett mästerskap, en målgång i ett motionslopp, det första hoppet över en och tio.


Men också glädjen över att slippa sitta på bänken bara för att någon annan är bättre. Eller lyftet när man får hjälp att upptäcka hur mycket man själv kan påverka sin egen utveckling.


IFK Umeå Friidrott har därför bara en enda uppgift: Att ge så många som föreningens ekonomi tillåter möjlighet attutöva friidrott precis på det här sättet.


Listan på det vi gör blir därför lång och varierad:

  • Friidrottsträning för de allra yngsta där rörelseglädjen är det viktigaste.
  • En genomtänkt utbildningsstege och årsplan för ungdomsträning under ledning av utbildade ungdomsledare.
  • En individuell elitsatsning för dem som siktar på och har förutsättningar för internationella framgångar.
  • Ett ambitiöst tävlingsprogram som ger friidrottare på alla nivåer och i alla åldrar stimulans och möjlighet att utvecklas – från Personliga rekordens kväll och Nolia Cup till SM-tävlingar och nationella galor.
  • En uttalad policy att elitidrottare och nybörjare ska träna tillsammans för att skapa sammanhållning och förebilder.
  • Ett program för friskvårdande löpträning för unga, medelålders och äldre gubbar och gummor med folkfester som Umemilen och Vår Ruset som mål och inspiration.
  • En målmedveten satsning som ska skapa goda träningsförhållanden både inomhus och utomhus, både på hemmaplan och utomlands.
Det här är vårt bidrag till ett bättre samhälle.
 
Besök oss på våra sociala medier
Våra samarbetspartners
Våra samarbetspartners
Övrigt