Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IFK Umeås veteraner på utflykt till Skeppsvik

Den 29 augusti arrangerades årets höstutflykt för IFK Umeås Veteraner och för femte året i rad var resmålet Skeppsvik med Gun och Walter Johansson som ett utmärkt värdpar. 

 

Som fallet är med populära utflyktsmål mötte ett 25-tal personer upp på Hyggesvägen för att ta sig den lite knaggliga vägen till Skeppsvik. Här finns industriella anor från 1787 då Skeppsvik grundades som lastageplats för Sävars sågverk. På 1840-talet tillkom ett skeppsvarv som flyttades hit från Teg. Sedan både lastageplatsen och skeppsvarvet lagts ned begränsades verksamheten i Skeppsvik till enbart flottläggning av timmer vilket pågick fram till 1951.

 

Men den vackra Herrgården blomstrar som aldrig förr och här undfägnades vi med en superb och mycket välsmakande buffélunch. Därefter öppnade Gun och Walter portarna till sitt sommarparadis vid Sävarfjärden. Förutom trevlig samvaro bjöd värdparet på fysiska aktiviteter som prickkastning med boll, bouleklot och hästskor. Den intellektuella aktiviteten fick sitt genom en utmanande tipspromenad på det alltid lika aktuella ämnet Umeå. Festligheterna avslutades med kaffe och dopp i vackert sensommarväder. Även detta år tackar föreningen Gun och Walter för en som alltid lika härlig och minnesrik dag.  

 

Bilder kommer att finnas under fliken ”Fotogalleri”!

 

2018-09-10/Walter Widmark

IFK Umeås Veteraner på utflykt i Umeås närområden

 

Den 14 juni arrangerades årets sommarutflykt för IFK Umeås Veteraner. Temat var att dels lära sig mer om Umeå stads intressanta och dramatiska historia, dels lära känna Umeås snabbt expanderande ytterområden. För ändamålet var Sven Hanell från Holmsund anlitad, en av stadens guider och synnerligen kunnig i ämnet Umeå.

 

Ett 15-tal personer mötte upp utanför Hyggesvägen, en liten besvikelse med tanke på det intressanta temat och att de flesta av föreningens medlemmar också är invånare i Umeå.

 

Rundturens första del tillägnades staden mellan broarna och de historiska avtrycken. Efter den katastrofala stadsbranden 1888 återuppbyggdes centrala Umeå och här verkade berömda arkitekter som Ragnar Östberg, Torben Grut och Fredrik Olaus Lindström. Från den tiden härstammar byggnader som Aschanska villan, Stora hotellet, Rådhuset, Stadskyrkan, Tullmagasinet, Järnvägsstationen och Sparbankshuset. Men även stadens moderna byggnader och utsmyckning besågs och beundrades.

 

Stadsturens andra del omfattade Umeås snabbt växande ytterområden samt universitets- och sjukhusområdet. Här lades grunden till stadens enorma expansion och dåvarande ministern Gösta Skoglund kan tillskrivas äran för den utvecklingen. Färden gick vidare via snabbväxande stadsdelar som Ålidhem, Tavelliden, Tomtebo, Mariehem, Ersboda, Umedalen och Backen. Intressant är att Umeå växte fram på området kring Backens kyrka redan på 1300-talet och flyttades till nuvarande plats först när staden tilldelades stadsrättigheter 1622.

 

Rundturen avslutades med en god lunch samt prisutdelning på Sven Hanells egna quiz på temat Umeå. Eva Olofsson prickade in alla arton rätt med maken Karl-Uno som god tvåa.

 

2018-06-29/Walter Widmark