Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten- kika på filmen här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄLKOMMEN TILL IFK UMEÅ
Idrottsföreningen för alla - hela livet

IFK Umeås Veteraner på utflykt till ”Kvarkens pärla”- den 27 juni 2019

Årets sommarutflykt för IFK Umeås Veteraner gick till Holmön. Endast ett 15-tal personer deltog på utflykten vilket borde ha varit många fler med tanke på öns intagande natur samt dess intressanta historia med anor ända från 1300-talet .  
 
Trafikverkets färja Capella tog oss från Norrfjärden på fastlandet till Byviken på Holmön, där vår eminente guide Gunnar Larsson mötte upp. Gunnar är en välkänd profil inom IFK Umeå, bl.a. som orienteringssektionens ordförande under många år och som ordförande för Idrottsalliansen. Gunnar, som har tillbringat ett otal somrar på Holmön, berättade under lunchen engagerat och intressant om livet på ön under sina barndomsår på 1940- och 50-talen. Under den storhetstiden hade Holmön en befolkning på cirka 400 fastboende vilka främst försörjde sig på fiske och säljakt. Idag uppgår antalet fastboende till cirka 75 personer.
 
Efter lunchen på restaurang Novas Inn fanns tid för att bekanta sig med öns sevärdheter som kapellet och den nya kyrkan från 1891. Holmöns första kyrka, Helena Elisabeth från 1802, är flyttad och återuppförd på Gammlia i Umeå. Den andra stora sevärdheten var det mycket sevärda båtmuseet som invigdes 1998. Båtmuseets allt i allo Åke Sandström visade stolt den imponerande mångfalden av båtar och redskap från olika tidsepoker. Intressant är inte minst lokalerna bestående av sju olika byggnadskroppar som sammanfogats till detta innehållsrika museum.
 
Efter fika med bl.a. Holmöns stora raritet ”snusskorpan”, tog vi färjan från Holmön till fastlandet för vidare befordran till Hyggesvägen, rika på fördjupad kunskap om Holmöns spännande historia under cirka 800 år. 
 
Walter Widmark 


Bilagda kort:

1. Förväntansfulla resenärer vid färjeläget

2. Vår eminente Gunnar Larsson berättar om sina barndomsminnen från ön

3. Det imponerande båtmuseet är inrymt i ett komplex av byggnader

IFK Umeås veteraner på utflykt till Skeppsvik
Den 29 augusti arrangerades årets höstutflykt för IFK Umeås Veteraner och för femte året i rad var resmålet Skeppsvik med Gun och Walter Johansson som ett utmärkt värdpar. 

 

Som fallet är med populära utflyktsmål mötte ett 25-tal personer upp på Hyggesvägen för att ta sig den lite knaggliga vägen till Skeppsvik. Här finns industriella anor från 1787 då Skeppsvik grundades som lastageplats för Sävars sågverk. På 1840-talet tillkom ett skeppsvarv som flyttades hit från Teg. Sedan både lastageplatsen och skeppsvarvet lagts ned begränsades verksamheten i Skeppsvik till enbart flottläggning av timmer vilket pågick fram till 1951.

 

Men den vackra Herrgården blomstrar som aldrig förr och här undfägnades vi med en superb och mycket välsmakande buffélunch. Därefter öppnade Gun och Walter portarna till sitt sommarparadis vid Sävarfjärden. Förutom trevlig samvaro bjöd värdparet på fysiska aktiviteter som prickkastning med boll, bouleklot och hästskor. Den intellektuella aktiviteten fick sitt genom en utmanande tipspromenad på det alltid lika aktuella ämnet Umeå. Festligheterna avslutades med kaffe och dopp i vackert sensommarväder. Även detta år tackar föreningen Gun och Walter för en som alltid lika härlig och minnesrik dag.  

 

Bilder kommer att finnas under fliken ”Fotogalleri”!

 

2018-09-10/Walter Widmark

IFK Umeås Veteraner på utflykt i Umeås närområden
Den 14 juni arrangerades årets sommarutflykt för IFK Umeås Veteraner. Temat var att dels lära sig mer om Umeå stads intressanta och dramatiska historia, dels lära känna Umeås snabbt expanderande ytterområden. För ändamålet var Sven Hanell från Holmsund anlitad, en av stadens guider och synnerligen kunnig i ämnet Umeå.

 

Ett 15-tal personer mötte upp utanför Hyggesvägen, en liten besvikelse med tanke på det intressanta temat och att de flesta av föreningens medlemmar också är invånare i Umeå.

 

Rundturens första del tillägnades staden mellan broarna och de historiska avtrycken. Efter den katastrofala stadsbranden 1888 återuppbyggdes centrala Umeå och här verkade berömda arkitekter som Ragnar Östberg, Torben Grut och Fredrik Olaus Lindström. Från den tiden härstammar byggnader som Aschanska villan, Stora hotellet, Rådhuset, Stadskyrkan, Tullmagasinet, Järnvägsstationen och Sparbankshuset. Men även stadens moderna byggnader och utsmyckning besågs och beundrades.

 

Stadsturens andra del omfattade Umeås snabbt växande ytterområden samt universitets- och sjukhusområdet. Här lades grunden till stadens enorma expansion och dåvarande ministern Gösta Skoglund kan tillskrivas äran för den utvecklingen. Färden gick vidare via snabbväxande stadsdelar som Ålidhem, Tavelliden, Tomtebo, Mariehem, Ersboda, Umedalen och Backen. Intressant är att Umeå växte fram på området kring Backens kyrka redan på 1300-talet och flyttades till nuvarande plats först när staden tilldelades stadsrättigheter 1622.

 

Rundturen avslutades med en god lunch samt prisutdelning på Sven Hanells egna quiz på temat Umeå. Eva Olofsson prickade in alla arton rätt med maken Karl-Uno som god tvåa.

 

2018-06-29/Walter Widmark


IFK Umeås Veteraner på utflykt till ”Bottenhavets pärla”

Årets sommarutflykt för IFK Umeås Veteraner gick till Höga Kusten och Ulvöhamn.  Ett 25-tal personer deltog på resan som inledningsvis bjöd på mulet väder men senare under dagen på en värmande sommarsol. På bussresan till färjeläget i Docksta anordnades en frågesport med jubilerande Finland och dess självständighetsförklaring 1917 som tema. Ingen resa utan lärande!

 

Kusttrafiken svarade för resan till Ulvöhamn på en utsåld båt. Under den guidade turen på den norra ön berättades initierat om utvecklingen från att vara ett av norrlandskustens största fiskelägen till dagens turistsatsning med fokus på intressanta aktiviteter, exklusivt boende och god mat. På promenaden till det gamla kapellet passerades några av öns andra sevärdheter, som surströmmingskungen Julius Madsens lokaliteter längs huvudgatan samt författaren Lubbe Nordströms bostad under sitt kreativa år som fiskardräng på ön 1905. Lubbe skrev senare en bok om sina erfarenheter av detta år och var också den som myntade uttrycket ”Bottenhavets pärla” om Ulvön. Väl framme i kapellet, som byggdes av gävlefiskarna 1622, delgavs församlingen intressant information om dess historia, de välbevarade tak- och väggmålningarna samt om livet på ön under århundradenas gång.

 

Därefter var det dags för dagens kulinariska begivenhet i form av en välsmakande skärgårdsbuffé på det nyrenoverade lyxhotellet Ulvö Hotell. Knappast något saknades på borden och mätta och belåtna embarkerade deltagarna färjan för återresan till Docksta och senare Umeå och Hyggesvägen. Efter ett trevligt besök på Bottenvikens pärla!

 

Walter Widmark   

2017-07-12

Sommarutflykt IFK Umeås Veteraner och PRO Ersboda
Årets sommarutflykt för IFK Umeås Veteraner och PRO Ersboda var gemensam och gick till Bjuröklubb samt visningsträdgården Lilla Madeira i Kåsböle, Lövånger. Ett 40-tal personer hade hörsammat inbjudan och första anhalt på bussresan var Bjuröklubb, ett av Västerbottens mest besökta turistmål. Under den guidade turen berättades både sanningar och skrönor om denna historiskt intressanta plats med anor från tidigt 1000-tal. Från fyrplatsen på Klubberget var havsutsikten magnifik med ett panorama på ca 270 grader. Besöket på Bjuröklubb avslutades med en fyrstjärnig lunch på det gamla fyrmästar-bostället, numera anläggningens kafé.
Nästa stopp var i Kåsböle och Irene och Bernt Wikströms vackra visnings-trädgård Lilla Madeira. Här trängdes rara växter med klockstapel, runsten och andra symboliska installationer. Här fanns också möjlighet att inhandla plantor för den egna trädgården eller att besöka gårdens toppmoderna ladugård med robotmjölkning och ett 80-tal frigående kor. Besöket avslutades med ett efterlängtat eftermiddagskaffe och gårdens hembakade bröd.
På återresan till Umeå passerades lämpligt nog Bengt Widmarks (läs BP:s) hemby Önnesmark och otaliga var de träningsturer som han gjorde på de vägar som bussen körde denna minnesvärda dag.

Walter Widmark   
2016-07-12
Gamla Umekamrater och PRO Ersboda på utflykt till Luleå skärgård
1. Sture Lundmark inspekterar gruppen före avresa med M/S Laponia.
Föreningen Gamla Umekamrater och PRO Ersboda gjorde gemensam sak och anordnade den 16 juli en heldagsutflykt till Luleå och den Bottniska skärgården. Arrangörerna med klubbmästaren Sture Lundmark i spetsen kunde glädja sig åt att 46 förväntansfulla deltagare hade hörsammat inbjudan till denna kryssning med charterbåten M/S Laponia, med det äkta paret Ulrika och Johan som serviceinriktat värdpar. Kryssningen tog oss från norra hamnen i Luleå till två av de många intressanta öarna i den norrbottniska arkipelagen, Junkön och Kluntarna. Generösa stopp gav deltagarna möjlighet att bekanta sig närmare med öarna och ett antal nyutbildade guider berättade entusiastiskt om deras historia och sevärdheter. På båten serverades en välsmakande skärgårdsbuffé till lunch med både havets och traktens läckerheter på menyn. Chauffören Bertil på Umeå Buss såg till att även bussresan blev njutbar och ombord ordnades också ett buss-quiz med tolv kluriga frågor om dagens tema, svenska öar och skärgård. En minnesrik dag i en underbar svensk natur och i stundtals vackert väder.

Walter Widmark
2015-07-16
 
Våra samarbetspartners
Övrigt