Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten- kika på filmen här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Umeå
Fotboll

Frågan om fotbollstältet och IFK Umeå
2023-01-24 11:00

Hej alla medlemmar i IFK Umeå fotboll!

 

Vi inom den nya fotbollsstyrelsen vill kort informera om att vi skickat in en skrivelse till Umeå Kommun där vi motsätter oss placeringen av ett fotbollstält på Vildmannavallen och vill bli inbjudna till en djupare dialog eftersom vi ser vår verksamhet som hotad.

Vi återkommer när vi fått någon form av svar för att prata om hur vi går vidare. Hoppas ni alla har kampviljan för vår vall! Nedan ett axplock av våra argument:

  • Ett tält på Vildmanna konstgräs skulle ersätta en högfungerande anläggning (inte komplettera befintligt) (ett enormt slöseri med resurser)
  • Vildmannavallen är den finaste mindre arenan i stan med omklädningsrum, kiosk, förråd osv samt bra möjligheter att ta emot publik, vara samlingsplats och ett tillgängligt inslag för medborgarna i en växande stad. Läktaren är lättillgänglig och har tak samt har fått kulturella utmärkelser och pris för sin vackra graffitimålning. Flera lag i stan som använder Vildmanna, främst som matcharena, ett tält raderar möjligheter att ta emot publik, skapa arrangemang osv
  • Vildmannavallen är vår fotbollsförenings hjärta, där vi samlas, tränar, matchar och bygger gemenskap. Ungdomslagens spelare kan alla cykla hit på ett säkert sätt, och det bidrar till den hållbara staden att ha en arena med den närheten i vårt stora upptagningsområde.
  • Vildmannavallen är en positiv, möjlighetsskapande samlingsplats för ungdomar, många har meningsfull fritid där istället för att ”hänga på stan”. Ett tält skulle skapa en låst och stängd anläggning och ta bort liv och rörelse ur stadsmiljön
  • Vi ser med stor oro på klubbens framtid om tältet sätts upp på ”vår” arena. Ska vår verksamhet offras? Skulle IFK Umeå spela sina matcher inomhus året runt? Och utan publik? Eller inte alls vara kvar? Som vi ser det kommer föreningen få lägga ner sin verksamhet utan arena.
  • Vi har en väl fungerande fotbollsverksamhet där alla lag, även på seniorsidan visar ekonomi i balans efter 2022 års bokslut. Vi jobbar hårt tillsammans, utbildar ledare och ungdomsdomare och har en stor fotbollsverksamhet.  Klubben har ett herrlag i div 3, damlag i div 3, dam- och herrjuniorlag, 14 ungdomslag (lika antal pojk och flick) med totalt ca 400-450 registrerade spelare samt 25 ungdomsdomare. Vi har under hösten tillsatt en ny styrelse och påbörjat ett långsiktigt utvecklingsarbete för IFK Umeå fotboll som ska skapa ett brett engagemang och förankring hos medlemmarna, ett arbete som äventyras om vi inte kommer ha tillgång till en arena.
  • Ett fotbollstält i Umeå tror vi hela fotbolls-umeå ställer sig positiva till, så även vi, det skulle medföra utökade träningsmöjligheter för fler lag året runt, men vi är av den bestämda uppfattningen att tältet måste komplettera befintliga alternativ, inte ersätta och kanske då även slå ut befintlig verksamhet.  
  • Tältet ska vara ett komplement. Vårt förslag är att se över möjligheten att placera tältet på grusplanen vid Vildmanna, då skapar man istället utveckling och utökade möjligheter. Campus är en annan placering som skulle komplettera istället för att ersätta. Den är i dagsläget en mer kompletterande yta för flera lag i stan och ett tält där skulle inte ta bort andra möjligheter då det inte finns läktare, kiosker etc inom anläggningen.
  •  Utredningen kan inte bara innefatta byggnadstekniska konsekvenser och begränsningar utan måste även utvärdera fotbollsmässiga konsekvenser, annars är det inte seriöst.

Bästa hälsningar från styrelsen

Daniel Souza, Annika Wikström, Eleonora Hedin, Gabriella Johansson, Sara Olsson och Stig Wangdell


Nyhetsarkiv
Angående UIKs nyheter 2023-11-28 02:48
PF15 laget träningar2022-05-26 08:52
Fotbollsskolan v.332022-03-31 09:14
Fotbollsskolan 20212021-04-13 13:55
Fotbollsdags2021-02-24 16:07
2020-11-12 15:53
Fotbollsskolan2020-05-04 10:56
Fotbollsskolan2019-04-01 15:47
Fotbollsskolan2018-08-06 10:47
Fotboll F-112018-05-15 21:32
Vildmannavallen 18 mars2018-03-18 16:56
 
Besök oss på våra sociala medier
Övrigt