SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄLKOMMEN TILL IFK UMEÅ
Idrottsföreningen för alla - hela livet

Välkommen till Demokratiprojektet!
 
Demokratiprojektet - För barn och ungas rätt att påverka idrotten!

IFK Umeå, med stöd från Allmänna arvsfonden, kickar nu igång ett treårigt demokratiprojekt som syftar till att barn och unga inom IFK Umeå ska få ökad delaktighet i föreningen!

 

Bakgrund

 

Idag tas beslut inom väggarna för ett styrelserum, ofta utan att veta vad barn och unga faktiskt tycker. Projektet går ut på att omsätta barnkonventionen, RF:s stadgar samt IFK Umeås egna värdegrund till handling. 

 

"Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem." (Barnkonventionen artikel 12)

 

Vi projektledare har pratat med barn och unga inom IFK Umeå under hösten 2023. Det har visat sig att majoriteten av de tillfrågade vill påverka idrotten mer än vad de gör idag, men att de själva inte vet hur. Kunskapen om hur en förening fungerar och hur man kan påverka är ett tydligt utvecklingsområde.

 

 

Vad kan ökad delaktighet bidra till?

  • En demokratisk rättighet
    Idrotten vill och har möjligheten att vara en skola i demokrati. 
  • Motverkar tystnadskultur
    Om barn och unga blir vana att uttrycka sina åsikter bidrar det till en tryggare idrott och minskar risken för övergrepp.
  • Förbättrade idrottsliga resultat
    Delaktighet ökar förmågan att lära sig själv och förståelsen för hur en själv utvecklas på bästa sätt. 
  • Delaktighet skapar vilja att fortsätta inom idrotten
    Som aktiv, ledare, styrelsemedlem, funktionär med mera.
  • Delaktighet skapar ökat engagemang
    Fler engagerade som delar på ansvaret. 
  • Barn och ungas behov formar idrotten
    Ett argument vid ansökan av medel till föreningen, eller i kontakt med eventuella sponsorer. 

 

 

Hur ska detta gå till?

 

Genom att lyssna på barnen!

 

Unga medlemmar i föreningen (7-18 år) kommer att erbjudas delaktighet i att driva detta arbete framåt, tillsammans med projektledare Tove Olofsson och Jenny Hörnström samt med våra samarbetsparter RF- SISU, Rädda barnen och forskare från Umeå universitet. 

 

 

Vad säger barn och unga i IFK Umeå?

 

Det bästa med idrotten enligt föreningens barn och unga är gemenskapen och glädjen. Det ska vara roligt och utvecklande att idrotta! 

Vi vill skicka med en liten påminnelse om att hjälpa barn och unga att hitta balansen mellan återhämtning och prestationskrav: 

"Det är press överallt, du ska vara allt! Man ska vara duktig i skolan, en bra vän, en bra dotter, man ska äta rätt, sova 8 timmar. Det är jätteviktigt med en frizon där man kan vara som man är för dagen. Idrottsgruppen är den platsen för mig!"

 

Kika in filmen: följ, sprid och häng med på resan framåt!

 
Besök oss på våra sociala medier
Övrigt