Barn och unga har rätt till delaktighet och inflytande i frågor som rör de själva, detta enligt Barnkonventionen som är svensk lag sedan 2020. Idrottsrörelsen, med Riksidrottsförbundet i spetsen, har också stadgar där det är tydligt att barnrättsperspektivet alltid ska finnas med när det gäller barn och ungas fritidssysselsättning.
Förutom detta finns det, enligt forskning, en hel del fördelar med att barn och unga ökar sin delaktighet. I teorier om hur vi lär oss bäst har det visat sig att ökad delaktighet gör att det blir lättare att lära sig nya saker på egen hand. Inom idrotten har detta gynnat prestation då utövare blir sin egen bästa coach.
Idrottsrörelsen vill vara en skola i demokrati. Om barn och unga lär sig att det är okej att komma till tals i olika frågor kan det minska den tystnadskultur som finns inom många idrotter. Detta blir viktigt för att barn och unga ska våga berätta om någon far illa, t ex är med om övergrepp.
Enligt forskning om idrott har ökad delaktighet och inflytande påverkat utövarens engagemang i positiv riktning. Ökat engagemang leder till att utövare håller på längre med idrott. Bra för individen, och bra för föreningen!
IFK Umeå vill vara en förening för alla, hela livet. Med ökad delaktighet bland föreningens barn och unga är en förhoppning att fler unga engagerar sig på olika sätt i föreningen under lång tid, som utövare, ledare, styrelsemedlem eller domare.