Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten- kika på filmen här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Umeå
Friidrott

Friidrottsregler

Friidrottsregler och grenar finns under Tävlingar.

Tävlingsprotokoll
Att vara funktionär

Du som är funktionär gör en jätteviktig insats för klubben, våra arrangemang och alla som är med och tränar och tävlar. Det tackar vi dig för! Att du ställer upp ett par timmar om året har en avgörande betydelse för vår ekonomi och att vi kan skapa roliga arrangemang och hålla bra träningar för aktiva i alla åldrar. Och, vet du, när du är funktionär ska du också få bra och meningsfulla uppgifter som dessutom kan vara kul och utvecklande på olika sätt.

 

Att jobba som funktionär är ett kul sätt att få inblick i föreningen och lära känna ledare, ungdomar och andra föräldrar. Vi har många olika typer av funktionärsuppdrag så det finns något för alla. Vill du lära dig mer om att vara funktionär på en friidrottstävling har klubben utbildningstillfällen 1–2 gånger per år. Vill du utbilda dig till teknisk ledare, starter eller eltid finns det utbildningar att gå.

Föreningens intäkter kommer främst från de olika arrangemangen och därför är det obligatoriskt för alla klubbens medlemmar och/eller föräldrar som är med i en träningsgrupp ställer upp som funktionär 2–3 gånger per år. Antalet funktionärsuppdrag ökar med den aktivas ålder (då också träningstillfällena ökar). 

 

Funktionär på tävlingar

Aktiva (som inte deltar i själva tävlingen), föräldrar, syskon, kompisar och andra släktingar, kan vara med och hjälpa till som funktionärer. Man behöver inte ha några förkunskaper inom friidrott för att vara funktionär. De flesta sysslor är enkla och instruktioner ges på plats av grenledare eller funktionärsansvarig. Uppgifter kan vara att kratta längdgrop, höja höjdhoppsribban, läsa av resultat, skriva in resultat, vara prisutdelare, dela ut nummerlappar m.m.  På våra tävlingar sätter vi alltid ihop team där de med mer erfarenhet blandas med de som inte varit med tidigare, du är aldrig ensam i din roll som funktionär utan vi hjälps åt och det finns alltid någon att fråga.

 

Dina åtagande

Som förälder med ett barn i föreningen förväntas ni ställa upp vid minst två av nedan nämnda tillfällen. Har ni fler än ett barn i klubben så är det minst tre tillfällen som gäller. Funktionärsansvaret gäller oavsett om ens barn deltar i tävlingar eller inte. Att hjälpa till som funktionär är det enda kravet vi ställer på våra aktiva och/eller deras målsmän.

 

Är du intresserad av att ta större del i klubbens arrangemang?

Föreningens årliga tävlingar drivs som projekt. För att projekten ska kunna genomföras krävs det flera ideella krafter. Att delta i en projektgrupp är ett gyllene tillfälle att under en tidsbegränsad period lära sig massor, få insikt i barnens fritidsverksamhet, lära känna folk i föreningen och du kan bidra utan att vara engagerad varje vecka.

 

Vill du ta ett större ansvar under tävlingar finns det mängder av uppgifter att bidra till.

 

Klubben är alltid i behov av folk – hör av dig till kansliet@ifkumea.com och meddela i hur stor omfattning du vill delta. Kanske du har en specialkunskap som kan vara till nytta!

 
Olika typer av funktionärer

Den som har varit på en friidrottstävling vet att det behövs bra funktionärer för att allt ska flyta och funka bra. Man vill ju att tidsprogrammet ska hållas, att reglerna ska följas, att resultaten snabbt ska offentliggöras, att prisutdelningarna sker så snart det går efter avslutad gren. Och att alla som tävlar har kul och vill komma tillbaka!

 

Det är inte alla roller som man måste ha så mycket erfarenhet av friidrott för att klara av. Att ropa upp namn, höja och sänka ribban, vara varvräknare eller plocka ner avprickningslistor klarar de flesta. Men några roller är kanske större och viktigare än andra. Här beskriver vi kort några av dem:

 

Tävlingsledare: Det är tävlingsledaren som har huvudansvaret för helheten. Tävlingsledaren har ansvar för att tävlingen går rätt till och att regler följs. Tävlingsledaren är även ansvarig för säkerheten på tävlingsarenan. Ofta ingår även denna person i tävlingsjuryn.

Grenledare: Grenledaren ser till att den särskilda grenen fungerar. Grenledaren ansvarar för att reglerna följs och att allt annat är i ordning i grenen. Grenledaren fungerar även som arbetsledare för övriga funktionärer i grenen. Det är grenledaren som skriver under protokollet som lämnas vidare till sekreteriatet (vanligtvis via en kurir). Grenledaren kan antingen hjälpa till med mätning eller flaggor eller ha en helt fri och övergripande roll.

Löpningsledare: Löpningsledare leder arbetet vid löpgrenarna ihop med bandomarna, starters och övriga funktionärer i löpning.

Starters: Våra starters är utbildade av 08FRI och har stor vana av att genomföra både små och stora tävlingar. Vill du också utbilda dig till starter? Kontakta kansliet. Det är startern som ansvarar för alla starter i löpgrenarna. Ansvarig starter på en tävling ingår vanligtvis i juryn ihop med övriga i tävlingsledningen.

Tekniska ledaren: Det är den tekniska ledaren som ansvarar för att det är rätt utrustning och rätt redskap på plats och att allt fungerar som det ska. Det är den tekniska ledaren som kontrollväger spjut eller andra kastredskap som den tävlande har med sig. På tävlingar i de yngre åldrarna förekommer det sällan att den tävlande har med sig egna redskap. Den tekniska ledaren fungerar även ofta som ett stöd till sekretariatet och övriga grenledare. Den tekniska ledaren är ofta med i juryn som vanligtvis består av starter, teknisk ledare och tävlingsledaren.

 

Kiosk: På våra tävlingar har vi försäljning av mat, dryck och annat gott. Här behöver du hjälpa till med lite av varje, inköp, försäljning, renhållning samt uppställning av tält och återställning av försäljningsplatsen.

 
Besök oss på våra sociala medier
Våra samarbetspartners
Våra samarbetspartners
Övrigt