SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Umeå
Fotboll

Superviktig information till alla inom IFK Umeå fotboll
2022-09-06 20:47

Hej IFK Umeås alla fotbollskamrater!

Oavsett om du är en spelare, ledare, förälder eller annan närstående så är denna information jätteviktig för dig att ta del av. 

 

IFK Umeås fotbollssektion har länge haft, och har, en väldigt fin status runt om i Umeå och hela Västerbotten. Den största anledning till detta måste vara alla fantastiska föräldrar som axlat ledarroller inom alla våra ungdomslag och som sköter dessa klanderfritt! Med ert och tidigare generationers engagemang har vi alltid varit konkurrenskraftiga - både sportsligt och organisatoriskt! Jag vill passa på att rikta ett stort tack till er föräldrar som hittills tagit på er ett ledaransvar.

 

Dessvärre saknar vi idag en ledning för fotbollssektionen gemensamt, och det påverkar den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet otroligt mycket, även om det hittills inte synts så mycket utåt. Under en lång tid stöttades vår sektion av en liten och isolerad, om än orubbligt engagerad, grupp personer som tyvärr av olika anledningar valde att tacka för sig för ett antal år sedan. Efter det har vi gjort flertalet rekryteringsförsök för att skapa en ny fotbollsstyrelse, men där har vi tyvärr misslyckats. Kanske på grund av sättet vi försökt rekrytera, kanske på grund av att det känns skrämmande att ingå i en styrelse, kanske på grund av pandemin, eller kanske för att många anser att sin tid inte räcker till baserat på den tid vi lever i. Oavsett kvarstår vårt problem: Vi saknar idag helt och hållet ledning från fotbollen gemensamt! 

 

Å andra sidan är det lätt att vara positiv och lösningsfokuserad eftersom vi har alla förutsättningar för att lyckas framöver! Det kräver dock en gedigen omorganisation av fotbollssektionen, och den resan har vi precis påbörjat. Nu krävs det bara att fler engagerar sig, och att alla vet vilka förväntningar som finns på varandra inom IFK Umeå fotboll. Det är därför viktigt att alla ni fotbollskamrater vet vad som hänt hittills och det som händer framåt:

 

För två veckor sedan träffades ledare från våra lag för att diskutera ett utkast på hur den framtida fotbollsorganisationen bör se ut inom IFK Umeå. Deras åsikter vår extremt värdefulla eftersom de “lever i verkligheten” ute på planerna, i omklädningsrummen och bland resterande föräldrar. Insikterna gav oss möjligheten att justera utkastet av den framtida organisationen, och en prioritetsordning på hur vi ska ta arbetet framåt. Summa summarum så bestämdes att vi först och främst måste få fram en fotbollsstyrelse snarast möjligen. Det eftersom vi har en del brinnande frågor som påverkar våra fotbollsmedlemmar, t.ex. hur ni ser på att ett visst omtalat fotbollstält eventuellt sätts upp på Vildmannavallen. Utan några som svarar för sektionen gemensamt kan vi inte ta ställning vid några externa uppgörelser med våra aktivas perspektiv i bagaget. 

 

Så, vidare… Sektionsstyrelsen ska bestå av en ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör. Dessutom ska denna sektionsstyrelse bestå av sex stycken sammankallande för följande respektive team: ungdomskamraterna, arrangemangskamraterna, arenakamraterna, framgångskamraterna dam, framgångskamraterna herr, samt marknadskamraterna.

 

För att vi ska få möjlighet att sätta rätt person på rätt plats och ta vara på så mycket engagemang som möjligt så informerades också vid ledarträffen att alla lags uppgift blir att rekrytera två (2) personer som vill engagera sig i sektionsstyrelsen. Det är här det krävs att fler än våra redan befintliga ledare engagerar sig! De ledare som redan är ledare ska förbli just det. Det är inte dags för dessa personer att ta på sig fler uppdrag - det har varit budskapet hela tiden! Lagen rekryterar personerna inom ramarna för sin föräldragrupp eller utanför - helt beroende på vilket kontaktnät som finns. Vi gör rekryteringsarbetet tillsammans och med omsorg

 

Om ni av olika anledningar som spelare, föräldrar eller närstående inte har nåtts av denna information redan uppmanar jag er att kontakta ledarna i era lag för att stämma av hur det ser ut med engagemanget från just ert lag. Minst två, men gärna fler från varje lag, ska delta vid mötet som genomförs torsdagen den 15/9 och som vi kallar för “Kickstart av IFK Umeås Fotbollsledning”. Att delta på mötet binder inte dig per automatik till ett styrelseuppdrag, men det är underförstått att de som går på mötet är redo att tillsammans dra igång verksamheten på nytt. Mötet inleds med en kostnadsfri middag på Allstar Bar. Anmälan görs senast söndagen den 11/9 via den här länken

 

IFK Umeå fotboll får se kickstartsmötet den 15/9 som det första steget i den nya riktningen. Utkastet på organisationen kommer ligga till grund för hur sektionens uppgifter och uppdrag genomförs på ett så tydligt sätt som möjligt, men den nya styrelsen får givetvis bedöma om något behöver omvärderas längre framöver. Som en del av den nya organisationen presenterar vi här också den nya “Kamratmodellen” som kommer att implementeras så fort som möjligt efter den nya styrelsen är på plats. 

 

Kamratmodellen baseras på att lagen inom IFK Umeås fotbollssektion tillsammans kommer att bära våra gemensamma uppgifter. Den sammankallande, för respektive kamratgrupp, har med andra ord resurserna från hela lagens personer att koordinera och fördela uppgifter på, och föreningen står därför aldrig och faller på att en person ska orka ta på sig samma uppgift år ut och år in. Vi blir på detta sättet fler som ska hjälpas åt med de redan befintliga och tydliga uppgiftsbeskrivningarna. 

 

Vidare innebär Kamratmodellen att alla åldersgrupper (förutom de yngsta nystartade pojk- och /flicklagen under deras första säsong) helt enkelt ingår i en kamratgrupp. Lagen har olika uppgifter att lösa inom tidsramen för sina år inom just den kamratgruppen. Kamratgrupperna ligger fördelat så att man gör två år inom samma område - detta med anledning av att man ska skolas in ena året, och föra vidare informationen nästa år. På detta sättet blir vi mindre sårbara i det långa loppet. Kamratmodellen skulle ha sett ut som bilden till höger om allt skulle startat i år. Tanken är sedan att kamratgrupperna flyttar ett steg nedåt för varje år som går, i och med att nya lagen som tillkommer.

 

Med ett utkast på den nya organisationen, en ny sektionsstyrelse på plats, och med Kamratmodellen förankrad har vi alltså möjlighet att ta omtag på fotbollens organisation. Vi har tagit de första kliven för att förverkliga kickstarten, med start i dagarna! Med ert engagemang där ute kommer vi också att kunna genomföra detta i praktiken, och med hopp om att pusselbitarna är på plats inför nästa vårsäsong. 

 

Om ni har frågor rörande utkastet, kamratmodellen, eller kickstartsmötet kan ni höra av er till undertecknad. 

 

Genom IFK Umeås värdegrundsord Öppenhet, Passion, och Kvalitet blickar vi framåt mot denna nya organisation och önskar alla framtida engagerade välkomna!IFK Umeå - Tillsammans förverkligar vi idrottsdrömmar
Vänligen 

Andrea Collén

Klubbchef

IFK Umeå

andrea.collen@ifkumea.com


Nyhetsarkiv
Fotbollsskolan 20242024-04-29 13:14
Angående UIKs nyheter 2023-11-28 02:48
PF15 laget träningar2022-05-26 08:52
Fotbollsskolan v.332022-03-31 09:14
Fotbollsskolan 20212021-04-13 13:55
Fotbollsdags2021-02-24 16:07
2020-11-12 15:53
Fotbollsskolan2020-05-04 10:56
Fotbollsskolan2019-04-01 15:47
Fotbollsskolan2018-08-06 10:47
Fotboll F-112018-05-15 21:32
Vildmannavallen 18 mars2018-03-18 16:56
 
Besök oss på våra sociala medier
Övrigt