Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten- kika på filmen här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄLKOMMEN TILL IFK UMEÅ
Idrottsföreningen för alla - hela livet

Kontakt

Här hittar du våra kontaktuppgifter.


Föreningen

Här kan du läsa mer om föreningen.


Anmälan

Klicka här för att boka plats i våra grupper och aktiviteter.

Inkluderingsprojektet
2024-04-12 08:55

2021 startade IFK Umeås 3-åriga inkluderingsprojekt genom arvsfonden. Syftet med projektet var att göra idrotten mer inkluderande för personer med funktionsnedsättning. Fokuset blev ett projekt för att stärka funkisboxningen plats både lokalt men även nationellt. 

 

Det har mynnat ut i att träningsgruppen för funkisboxning är större än vad den någonsin tidigare har varit samt att det har startat ett gott samarbete med svenska boxningsförbundet. Arbetet för att utveckla verksamheten mer nationellt har börjat och kommer att fortsätta efter att projekttiden har tagit slut. 

 

Avslutningsvis i projektet har det även tagits fram en liten handbok i inkluderande ledarskap. Boken har kommit till för att ledare och föreningar ska få ett enklare begrepp i hur det kan vara att träna personer med normbrytande funktionalitet.

 

Boken går att läsa här.

 

Frida Myrsten 

Projektledare

Frida.myrsten@ifkumea.com

 

Morgan Oberlauf Poopuu

Projektledare

Morgan.poopuu@ifkumea.com 

Idrottshögskolan
2024-03-27 15:00

Är du elitidrottare och vill förbereda dig för livet efter idrottskarriären samtidigt som du är aktiv? Då är Umeå universitet ett självklart val, här är det möjligt att satsa på dubbla karriärer. Ditt
elitidrottsavtal tecknar du med Idrottshögskolan, för att veta mer eller boka tid för avtalsskrivning,
välkommen att kontakta:


Pernilla Eriksson
DK-koordinator

pernilla.eriksson@umu.se
090-786 55 29


Tove Mårs
DK-vägledare
tove.mars@umu.se
090-786 88 50


Idrottshögskolans kansli
Gösta Skoglundsväg 35
907 36 Umeå
umu.se/idrottshogskolan 
Facebook: Idrottshögskolan Riksidrottsuniversitet

Årsmöte 2024
2024-03-27 13:00

Igår genomfördes IFK Umeås 123e årsmöte.

 

Årsmötet är ett möte för alla medlemmar i föreningen. Ett årsmöte är föreningens högst beslutande organ där medlemmarna beslutar om vilka personer som får förtroendeuppdrag i styrelsen, valberedningen och som revisorer. Styrelsen ska sedan företräda medlemmarna mellan årsmötena. Medlemmarna kan även lyfta olika förslag till beslut på årsmötet, så kallade motioner. Motionerna ska skickas in till det sista styrelsemötet innan årsmötet för att styrelsen ska kunna kommentera och ge förslag till beslut. Hör av dig till Demokratiprojektets projektledare Tove och Jenny om du önskar hjälp med att skriva en motion till nästa år.

 

Under Årsmötet delades fem utmärkelser ut (läs motiveringarna som läggs ut på IFK Umeås sociala medier under påskhelgen):

 

NOAH JONSSON tilldelades ett stipendium ur Jubileumsfonden. Detta stipendium tilldelas någon eller några juniorer som visat goda resultat samt varit ett föredöme för sina kamrater, att användas till att ytterligare förkovra sig inom sin idrott eller till ledarutbildning.

 

RAGNAR HULTDIN tilldelades ett stipendium ur Guld-Martins skidfond. Detta stipendium tilldelas en lovande skidåkare som visat goda resultat och varit ett föredöme för sina kamrater, att användas till att ytterligare förkovra sig inom sin idrott eller till ledarutbildning.

 

GÖRAN KERO, ANTON JONSSON & JONAS SUNDSTRÖM tilldelades silvermedalj. Silvermedalj kan tilldelas medlem som på ett förtjänstfullt sätt arbetat inom huvudstyrelsen eller sektionsstyrelsen minst 6 år ävensom annan medlem som i minst 10 år varit verksam i föreningen på ett föredömligt sätt.

 

Styrelsesammansättningen 2024 ser ut på följande sätt

Ordförande - Jan Sundman

Vice ordförande - Ann-Christin Wretell Taflin

Kassör - Annica Åslund Olsén

Sekreterare - Malin Lagervall

Ledamot - Ivar Söderlind

Ledamot - P-O Johansson

Ledamot - Lisa Bjurdamm (nyval)

Suppleant - Annika Ljungblad

Suppleant - Björn Engelind (nyval)

 

Auktoriserad revisor - Åsa Dahlgren

Medlemsrevisor - Mats Bäckström (nyval)

 

Årsmötet avtackade följande förtroendevalda för sitt engagemang och goda samarbete

Erik Jonsson

Karsten Meier

Walter Widmark

Demokratiprojektet i IFK Umeå
2024-03-14 11:05

Här kommer en hälsning från föreningsstyrelsen som handlar om det treåriga Arvsfondenprojektet som föreningen driver just nu: Demokratiprojektet - för barn och ungas rätt att påverka idrotten. Projektledarna Tove Olofsson och Jenny Hörnström agerar som spindeln i nätet tillsammans med föreningens medlemmar inom alla IFK Umeås 8 sektioner. 

 

Kika in filmen om projektet!

 

Föreningsstyrelsen, tillsammans med IFK Umeås klubbchef, har varit en drivande part i ansökningsprocessen för detta projekt. Målsättningen är att ta fram en strukturerad metod för att stärka barn och ungas (7-18 år) delaktighet och inflytande inom föreningen. 

 

I Barnkonventionens artikel 12 finns att läsa; barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Med anledning av det vill vi utmana strukturer som finns inom idrottsrörelsen för att öka ungas inflytande över sitt liv men också över sin fritid, på riktigt. När vi säger på riktigt vill vi ta vara på de drivkrafter och vilja till delaktighet som finns hos barn och unga. Vi vill vara en modern förening som följer samhället och vi vill utmana normer som hängt med länge inom svenskt föreningsliv och IFK Umeå.

 

Idén till projektet har vuxit fram över tid. Bland annat i diskussioner om hur vi bättre kan möta ungas behov inom idrotten. Idag slutar ungdomar generellt med idrott i tidig ålder vilket går emot IFK Umeås verksamhetsidé om att vara en idrottsförening för alla, hela livet. Ett långsiktigt mål är därför att fler väljer att idrotta längre, får möjlighet att lära sig hur den demokratiska processen inom föreningen fungerar och hitta andra roller inom idrotten som är meningsfulla (som ledare, styrelsemedlem, domare med mera). Denna fråga är viktig för föreningens överlevnad och för att bidra till god folkhälsa.

 

I samband med projektansökan gjordes en nulägesanalys där resultaten visade att ungdomar i IFK Umeå vill ha större möjlighet att påverka sina träningar. Ungdomarna var nöjda med sina tränare men förstod inte hur de skulle gå tillväga för att påverka träningsinnehållet. 

 

Med det i åtanke håller projektledarna i skrivande stund på att planera inför två utbildande arrangemang denna vår. En träff för ledare och en IFK Umeå- dag för barn och unga (7-18 år). Mer information kommer inom kort!

 

Mer information om projektet hittar ni på Demokratiprojektets flik här på hemsidan.

 

Föreningsstyrelsen genom Malin Lagervall

Kallelse till årsmöte
2024-03-01 13:13
Välkommen till IFK Umeås årsmöte 26/3 kl.18.00.
Här finns dagordningen  för mötet.
 
Övriga handlingar i form av Verksamhetsberättelse, bokslut, revisionsberättelse och valberedningens förslag finns nedan:
 
 
Besök oss på våra sociala medier
Våra samarbetspartners
Övrigt