Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Kalender

Klicka här för att ta dig till kalendern där du hittar alla våra aktiviteter.

Anmälan

Här hittar du mer information om anmälan till våra verksamheter.

Idrottspsykologiska Samtal
2020-09-17 14:01

Sedan hösten 2019 har studenterna inom Psykologprogrammet på Umeå Universitet, med inriktning idrott, erbjudit idrottare i Umeå att boka in en tid för psykologiska samtal.

 

Du kan söka för en mängd olika skäl ex stress, oro, osäkerhet, negativa tankar, svårigheter att hantera känslor och andra återkommande upplevelser kopplade till ditt idrottande eller livet i övrigt. Du kanske är skadad och behöver hjälp att hantera det? Kanske söker du för att få ihop livet med dubbla karriärer, eller bara vill må bättre i din idrottssatsning. Inget skäl är för litet.

 

Du kan surfa in på deras hemsida nedan för mer information där du även kan anmäla dig till ett samtal:

https://www.umu.se/institutionen-for-psykologi/psykologmottagningen-idrott/

 

Just nu söker de idrottare för start ht -20.

 


Höstens Idrottsluncher Idrottshögskolan
2020-09-01 10:38

Nu i höst kör vi igång igen med Covid-anpassade digitala föreläsningar via zoom.
Föreläsningarna erbjuds helt Gratis då lunch på Hansson & Hammar inte ingår.

Höstens digitala föreläsningar är kl. 11.30-12.15


23 september, Anna Sjödin 
LCHF - en prestationshöjande kosthållning?


4 november, Inger Eliasson
Evidens för emotionella övergrepp inom barnidrott


2 december, Johan Lindholm
Good governance bland fotbollsagenter

Varmt välkomna med er anmälan på denna länk; https://www.umu.se/kalender/idrottslunch_9301777/

senast 21 september.

 

Läs mer om alla höstens idrottsluncher på https://www.umu.se/idrottshogskolan/forskning/idrottsluncher/

Inkluderingsprojekt
2020-06-23 11:25
IFK Umeå har beviljats 2miljoner kronor från Arvsfonden för ett treårigt projekt som ska drivas av vår boxningssektion. Nedan kan ni läsa en kort beskrivning av projektet, och mer information kommer.

Syftet med projektet är att skapa en idrottslig miljö där alla kan delta efter sina egna förutsättningar och intressen. Målet är att skapa en verksamhet där det är naturligt för personer med funktionsnedsättning att delta i idrottsverksamhet tillsammans med andra utövare utan funktionsnedsättning. Projektet vill genom ledarutbildning, föreläsningar och workshops få både personer med funktionsvariation att prova på föreningslivet och få föreningslivet att bli mer inkluderande. Målgruppen är främst personer med funktionsnedsättning från tonåren och uppåt. Samarbete sker bland annat med kommun, skola, idrottsförbund, föreningar samt assistansbolag. Intentionen är att påverka och förändra dem till att bli mer tillgängliga. En inspirationsbank kommer att utvecklas i digital och analog form, där ledare, föreningsaktiva och deltagare kan söka inspiration. Efter projekttiden ska det finnas återkommande och tillgänglig träningsverksamhet för utövare oberoende av funktionsvariation eller ej.
Verksamheten och metoderna ska spridas både lokalt och regionalt. Det material som utvecklas i projektet, såsom instruktionsfilmer och tryckt material, ska kunna användas i utbildningssyfte efter projekttiden.

Mer information finns på Arvsfondens hemsida

Kallelse Årsmöte: Onsdag 24/6 kl 18:30
2020-06-03 10:50
Hej!

Härmed kallas IFK Umeås medlemmar till årsmöte på onsdagen den 24/6. Årsmötet tar plats i klubblokalen, på Hyggesvägen 19, där vi välkomnar max 25 personer i lokalen. Vi erbjuder också deltagande digitalt via teams, och ber dig som intresserad av att delta på distans att höra av dig till kansliet för att få tillgång till länken för mötet. Mejla då till kansliet@ifkumea.com.

Observera att detta är det flyttade årsmötet som tidigare planerades att hållas den 30/3, men som flyttades p.g.a. COVID-19. 

denna länk hittar du dagordningen till mötet. 
Vill du ha tillgång till övriga årsmöteshandlingar hänvisar vi till upphämtning av dessa på kansliets öppettider. 
IFK Umeå är ny arrangörsförening för Blodomloppet – motionsloppet som uppmärksammar blodgivning
2020-05-29 08:00
Det första Blodomloppet arrangerades 1993 i Stockholm och Göteborg. Sedan dess har loppen spridit sig över landet – och i fjol deltog över 105 000 deltagare.

Nu står det klart att IFK Umeå är ny arrangörsförening för Blodomloppet Umeå.

 

– Blodomloppet är en fantastisk folkfest. Att det sedan bidrar till att locka fler blodgivare till blodcentralerna i länet gör ju också att det får en lite annan dimension än ett vanligt lopp. Så förutom att springa och träna för sin egen hälsa så bidrar loppet även till hälsa ur ett större perspektiv, berättar Hasse Nilsson från IFK Umeås friidrottssektion.

 

– Det känns väldigt roligt att IFK Umeå är ny arrangör av Blodomloppet i Umeå. Västerbottens län är stort och Blodomloppet har en stark position att växa vidare från, i samarbete med en stark lokal arrangör, säger Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

 

Blodomloppet kommer anordnas av friidrottssektionen i IFK Umeå, med Hans Nilsson som tävlingsledare, Ronny Landström som projektledare och Johnny Karlsson som marknadsansvarig.

 

Vad väcker Blodomloppet för minnen?

– Blodomloppet har varit ett givet mål under många år. 1998 bodde jag nere i Stockholm och lyckades faktiskt vinna 5 km-loppet ute på Djurgården, berättar Hans Nilsson.

 

–Sedan jag flyttade tillbaka till Umeå har loppet varit en given aktivitet tillsammans med mina kollegor på Region Västerbottens IT avdelning. De senaste åren har loppet varit ett trevligt mål för familjens träning då jag och min dotter Maja (17 år) har sprungit loppet tillsammans.

 

Vana arrangörer av friidrott och motionslopp

Under de senaste åren har friidrottssektionen i IFK Umeå stått som arrangör för ett flertal större tävlingar. Föreningen har bland annat arrangerat Folksam Challenge 2013, 2015 och 2016, och 2017 hölls den Nordiska Juniorlandskampen i Umeå.

 

2014 stod föreningen som arrangörer för ett soligt SM i friidrott och nu senast 2019 hölls terräng-SM med IFK Umeå som arrangörsförening.

 

– Utöver dessa tävlingar arrangerar klubben ett 10-tal motionslopp på bana, terräng och landsväg. Mest känt är väl kanske Umemilen som vi arrangerat sedan 1986, berättar Hans Nilsson.

 

– Föreningen har även stor arrangörsvana i våra övriga sektioner. Mest kända är kanske skidsektionens arrangemang med ett antal skid-SM, världscuptävlingar på skidor, Umeå stadssprint för att nämna några.

 

Kommer den som brukar delta i Blodomloppet märka några större förändringar med er som arrangör?

– Den flytt som gjordes ner till Skeppsbron för något år sedan har varit mycket lyckad och vi ser inte som ny arrangör någon anledning att förändra det konceptet. Däremot är det möjligt att vi kommer att göra några förändringar av banan. Med den nya Lundabron så finns det ju nu helt nya möjligheter för löpning i Umeå.

 

Avslutningsvis, för den som vill träna för Blodomloppet under sommaren, vilka rundor kan ni tipsa om?

– Det tveklöst mest populära löparstråket i Umeå är längs älven. Här har man nu genom den nya Lundabron fått en ny fin löprunda som tillgängliggör Bölesholmarna som verkligen är en lummig oas för löpning och som vi tror många kommer att upptäcka i sommar. 

 

– Föredrar man löpning i skog och mark så är Gammliaskogen, Umeås lunga mitt i stan helt suveränt. Ett tips här är att kanske lämna de traditionella terrängspåren och istället upptäcka alla fina stigar som finns och som inbjuder till massvis med härliga kilometrar, avslutar Hans Nilsson.

 

Mer info inom kort om årets arrangemang

På grund av covid-19 och Folkhälsomyndighetens restriktioner för evenemang är det i dagsläget inte bestämt hur Blodomloppet arrangeras i år. Men att det kommer bli någon typ av Blodomlopp, det står klart.

 

– Styrelsen i Föreningen Blodomloppet Sverige har arbetat med olika scenarion för hur vi ska arrangera årets lopp. Blodomloppet blir av på alla våra orter, men kanske inte på traditionellt vis. Vi kommer kommunicera hur upplägget blir under första veckan i juni, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.


 

Fakta: Blodomloppet 2019

 

Deltagare: 105 174 st

Deltagande blodgivare: 14 218 st

Nya blodgivare*: 1 711 st

Deltagare Lilla Blodomloppet: 2 730 st

* Siffran avser personer som på evenemangsområdet anmält sitt intresse om att bli blodgivare. Intresseanmälningar vid andra tillfällen (t.ex. nummerlappsutdelning, utställning på torg/tågstation) samt hänvisning till GeBlod.nu tillkommer.

 

Fakta: Om Blodomloppet

 

Blodomloppet är en serie motionslopp där deltagarna går, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer. Loppen startade 1993 i Göteborg och Stockholm. Syftet är att öka kännedomen om den livsviktiga blodgivningen samt att främja en hälsosam livsstil.

 

Loppen organiseras av en ideell förening (Föreningen Blodomloppet Sverige), där de lokala arrangörerna (blodcentraler och idrottsföreningar från respektive ort) är medlemmar. 2019 arrangerades loppen på 17 st orter runt om i landet.

 

1 711 personer valde att i samband med 2019 års Blodomlopp att anmäla sitt intresse om att bli blodgivare. Många blodcentralerna berättar att det även efter det lokala loppet finns ett ökat intresse för att bli blodgivare. Blodomloppet arbetar även med att uppmärksamma vikten av blodgivning i till exempel digitala kanaler, nyhetsbrev och sociala medier.

 

Blodomloppets deltagarenkäter visar att det goda syftet och den sociala aspekten är centrala för beslutet att delta i loppet. En övervägande majoritet av deltagarna deltar i lag om fem personer och avslutar då evenemanget som en del av den gigantiska picknicken.

 

Loppen är en av landets största friskvårdsinsatser för företag, kommuner och landsting. Alla på arbetsplatsen kan delta, oavsett om personen vill promenera 5 kilometer eller springa milen. Och alltihop för en god sak.

 

Fakta: Om blodgivning i Sverige

 

  • Det finns ca 359 000 registrerade blodgivare (gett blod de senaste fem åren)
  • Cirka 209 000 är aktiva blodgivare (gett blod minst en gång senaste året)
  • Medelgivningsfrekvensen bland aktiva givare är 2,1 gånger per år.
  • Varje år rekryteras omkring 45 000 nya givare (ungefär lika många slutar).
  • I snitt transfunderas det cirka 1200-1500 blodenheter (röda blodkroppar, plasma, trombocyter) per dygn.
  • Cirka 90 000 personer  får blodtransfusioner varje år.
  • Sverige har 87 fasta blodgivningsenheter, från Ystad i söder till Kiruna i norr och 15 mobila blodgivningsenheter (blodbussar, minibussar, trailers). Dessa besöker närmare 450 hållplatser för blodgivning (t ex torg och större företag).

 

På GeBlod.nu hittar du allt du behöver veta om blodgivning; hur det går till, vad man ska tänka på och vilka regler och riktlinjer som finns.

Nyheter från våra lag
Fotboll - F11, 22/09 20:02 
Badminton, 22/09 12:20 
Fotboll - F09, 22/09 09:34 
Friidrott, 20/09 12:53 
Fotboll - P11, 15/09 08:51